Manel Esteller, a la inauguració de la 10a edició de les Tertúlies de Literatura Científica

Posted by 7 de octubre de 2016

manel-estellerEl dia 6 d’octubre, en una Aula Magna plena de joves i en el marc de la inauguració de les Tertúlies de Literatura Científica, vam rebre l’investigador Manel Esteller perquè ens parlés d’epigenètica, en relació amb el seu llibre Aposta per la salut. Esteller és el director del programa d’Epigenètica i Biologia del Càncer de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge i un dels investigadors més reconeguts internacionalment en la lluita contra el càncer

Aquesta era la primera de les sessions que el programa Tertúlies de Literatura Científica de la Facultat de Ciències i Tecnologia de la UVic-UCC ha programat per a aquest curs acadèmic, el de celebració de la seva desena edició, i el més extens de tota la seva trajectòria. Fins al mes d’abril es duran a terme deu conferències adreçades a alumnes d’ensenyament secundari, batxillerat, cicles formatius i primer curs de grau universitari. El 15 de setembre ja va tenir lloc un seminari inicial –en aquest cas adreçat exclusivament a professionals de l’educació– “Llegir a les ciències, llegir científicament”, a càrrec de Jordi Domènech, doctor en Biologia, professor de Ciències a l’Institut de Granollers, formador de professorat al Departament d’Ensenyament i professor associat al Departament de Didàctica de les Matemàtiques i les Ciències Experimentals de la UAB.

Les Tertúlies de Literatura Científica porten, doncs, deu anys fomentant les vocacions científiques entre els estudiants de secundària i batxillerat; deu anys de divulgació de la ciència a través de lectures de novel·les i assaigs que desenvolupen algun tema científic, de converses amb els autors que clarifiquen els dubtes que puguin haver sorgit de les lectures, i que amplien la matèria que s’ha tractat, tant des del punt de vista científic com des del punt de vista literari. Continue reading

Vic connecta tecnologia, salut i benestar social

Posted by 4 de octubre de 2016

jornadesrdi-3bxEls dies 29 i 30 de setembre varen tenir lloc a l’edifici El Sucre de Vic les 6es Jornades TIC-Salut i Social amb més de 450 professionals acreditats, una cinquantena de ponents i 167 comunicacions presentades per abordar els efectes del desenvolupament dels sectors de la salut i del benestar a la societat digital, i l’oportunitat que aquest nou context comporta per avançar cap a una medicina que compti amb la participació d’un pacient cada dia més informat i, per això mateix, més implicat.

Considero molt important que aquests sisenes Jornades de TIC Salut i Social es poguessin fer a Vic aquesta any perquè aquest pot ser l’any en què la implantació del Grau de Medicina a la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya aconsegueixi el vistiplau del Consell Interuniversitari de Catalunya. Espero que d’aquí a pocs dies aquest anunci sigui una realitat efectiva i el curs vinent ja puguem començar d’impartir aquests estudis a la ciutat. Seria una molt bona notícia per a tots.

La tecnologia i la salut en general, però especialment la tecnologia i la medicina, estan fent uns avenços importantíssims, i això només acaba de començar. Com a ciutadà mitjanament informat veig que en aquest àmbit s’avança com mai s’havia vist en la història de la humanitat, i això impressiona i cohibeix una mica, i només te n’alegres quan t’adones que això va a favor nostre, en favor de l’instint vital que a tots ens impulsa. Continue reading

La universitat, la institució més ben valorada

Posted by 31 de agost de 2016

Aèria-Miramarges-1000Per primera vegada apareix la universitat en l’enquesta del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) de la Generalitat de Catalunya. El seu Baròmetre d’Opinió Pública es publica periòdicament i l’última enquesta realitzada entre el 28 de juny i el 13 juliol 2016 dóna una valoració molt positiva de les universitats. De fet, a la pregunta sobre la nota referida al grau de confiança que mereixen diferents institucions en una escala de 0 a 10, on 0 indica confiança nul·la i 10 molta confiança, els enquestats donen la millor nota de totes les institucions a les universitats amb un 6,47. Una de les tres institucions que aproven sobre vint propostes. Les altres dues aprovades són els Mossos d’Esquadra (5,58) i l’ajuntament propi (5,40). Finalment i de forma global, el 80,8% dels enquestats aprova les universitats (només l’11,6% la suspenen), mentre que a la banca, la institució menys valorada (amb una nota de 2,15 sobre 10), la suspèn el 80,4 dels enquestats i l’aprova només el 17,7%.

Això es dóna en un context sociopolític en què el principal problema per al 52,5% dels enquestats, ciutadans espanyols majors de 18 anys i amb residència a Catalunya, és l’atur i la precarietat laboral. L’alta valoració de les universitats reflecteix la realitat que, malgrat l’alt índex d’atur entre els joves, els graduats universitaris tenen un major percentatge d’ocupació a Catalunya, que se situa, segons l’última enquesta de l’INE, en el 82,5%.

L’educació, la cultura i la investigació només representen un problema per al 9,5% de la població malgrat les retallades i ajustos que hi ha hagut els últims deu anys. Això demostra, sense cap dubte, que malgrat tot la institució universitària continua funcionant i que és una institució que compleix amb la seva missió de docència, de recerca, de transferència de coneixement i d’ajuda al desenvolupament social i econòmic de la societat. En paral·lel a la bona valoració de les universitats a Catalunya, segons dades de la Secretaria d’Universitats i Recerca de la Generalitat de Catalunya, en un moment en què baixa la ràtio de població jove de 18 a 24 anys, la matriculació d’estudiants universitaris és la més alta de la història amb una taxa neta del 40% el curs 15-16. Clarament, la universitat és la institució que ofereix millors possibilitats als nostres joves i a la societat en general, d’aquí el seus alts nivells de reconeixement i valoració. Continue reading

Transferencia del conocimiento

Posted by 22 de agost de 2016

Transf ConocimientoArticle publicat a El País – Negocios el diumenge 21 d’agost de 2016.

Cliqueu la imatge per poder-lo llegir.

Un punt i seguit per continuar endavant

Posted by 28 de juliol de 2016
UVic recurs

El passat 15 de juliol vam fer la clausura del curs. Ja és tradició a la Universitat fer balanç del curs, enfilar els projectes més importants del pròxim curs i poder-nos desitjar una bona i merescuda parada per continuar endavant a partir del setembre.

Com vaig poder dir en aquesta clausura, tanquem un curs frenètic i molt intens per obrir-ne un altre que ens permetrà continuar, segur, a l’alçada.

Aquest ha estat el curs de Diversity, el projecte de digitalització de la Universitat, ha estat el curs d’UGranollers, ha estat el curs en què hem entrat a formar part de la Carta Magna de les Universitats, que hem pogut ampliar el fons de beques pròpies en un 27% més, que hem consolidat un contracte programa que ens permet afrontar reptes interessants, hem celebrat els 15 anys dels estudis de CAFE, la incorporació del Centre d’Estudis dels Rius Mediterranis de Manlleu a la UVic-UCC i hem aconseguit tancar un pre-acord amb el comitè d’empresa pel nou model retributiu gràcies a la generositat de tots. No està gens malament… I segur que me’n deixo molts.

El curs que ve començarà amb notícies sobre la Facultat de Medicina. Estem fent tot el possible per incloure-ho a la programació del curs 2017-2018 i d’això en veurem resultats aviat. Es tracta d’un projecte clau per la Universitat i que ens permetrà fer un salt molt important en recerca, docència, transferència de coneixement… El curs que ve també serà el dels 20 anys de la Universitat, el de la consolidació de la internacionalització amb la incorporació de programes a la Xina, al Marroc, els Study Abroad… Serà el curs de la recerca i de les convocatòries internacionals i també serà el curs de la implicació amb el territori. Conjuntament amb el Consell Comarcal, Creacció … participem en la convocatòria europea de RIS3 de quasi 5M d’euros. Un llistat que fa vertigen oi? Però no tinc cap dubte que ens en sortirem igual que hem fet aquest any, i l’altre i l’altre…

I abans d’acabar vull deixar palès el meu agraïment més sincer al vicerector Pere Quer i al degà Joan Soler per tota la tasca, el suport i el compromís que m’han demostrat aquests anys. Deixeu un gran llegat del que en són mereixedors, sense cap dubte, la nova vicerectora d’ordenació acadèmica Cristina Vaqué i el nou degà de la Facultat d’Educació, Traducció i Ciències Humanes Eduard Ramírez. A tots vosaltres i a tota la comunitat, molta sort, grans encerts i ens retrobem el setembre amb energies renovades. Bones vacances a tots!

La UVic-UCC, pionera en estudis de gènere

Posted by 4 de juliol de 2016
European Rainbow Cities
Congrés European Rainbow Cities

Avui 4 de juliol comença a Olot el curs “Perspectives trans en l’àmbit educatiu” en el marc de la Universitat d’Estiu de la UVic-UCC. La formació la coordina el Dr. Gerard Coll-Planas, director del Centre d’Estudis Interdisciplinaris de Gènere i investigador principal del Grup de Recerca Estudis de Gènere: Traducció, Literatura, Història i Comunicació (GETLHIC) de la UVic-UCC que en serà un dels formadors, juntament amb Cristina Garaizabal, psicòloga especialitzada en diversitat sexual i de gènere, i Miquel Missé, sociòleg, formador en gènere i sexualitat i activista trans.

El 20 de maig passat va tenir lloc a la Pedrera el Congrés European Rainbow Cities coordinat pel mateix Dr. Gerard Coll-Planas. L’esdeveniment va comptar amb 300 persones inscrites, entre les quals hi havia tècnics i polítics de l’àmbit municipal, investigadors i activistes. Prèviament, el 5 de maig, Gerard Coll-Planas, havia comparegut al Parlament, en el marc de la Comissió d’Igualtat, amb l’objectiu de compartir coneixements sobre el moment en què es troben aquestes polítiques, sobre els reptes que plantegen i sobre com diverses institucions treballen per donar-hi respostes.

Anteriorment, el 30 d’abril de 2015 es va presentar el projecte “Osona, una comarca amb tots els colors”, coordinat pel GETLHIC, que té l’objectiu conèixer les realitats de lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals (LGTB) per tal de dissenyar un Pla d’igualtat per raó d’orientació sexual i identitat de gènere que reculli les accions que es podran dur a terme als municipis per tal de complir amb la Llei 11/2014, del 10 d’octubre, per a garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per a eradicar l’homofòbia, la bifòbia i la transfòbia.

Tot això em serveix de preàmbul per destacar que UVic-UCC, pionera en estudis de gènere, ha fet durant els darrers anys, en aquest àmbit, una evolució similar a la que ha anat fent la nostra societat. El 25 de juny de 1999 la Junta de Rectorat va aprovar la creació del Centre d’Estudis Interdisciplinaris de la Dona. A partir del 2014 el Centre, desbordat en els seus plantejaments per l’evolució social, pren el nom actual de Centre d’Estudis Interdisciplinaris de Gènere. Des dels seus inicis ha portat a terme un gran volum d’activitats acadèmiques i de divulgació que l’han consolidat i l’han situat com un centre de referència en la promoció, investigació, difusió i publicació de treballs sobre estudis de gènere. El Centre d’Estudis Interdisciplinaris de Gènere també dirigeix i gestiona la Càtedra UNESCO “Dones, desenvolupament i cultures”, compartida amb la Universitat de Barcelona, des la seva creació el gener de 2004, i compta amb diversos grups de rcerca vinculats, entre els quals el GETLHIC. Continue reading

Signatura del Conveni de col·laboració acadèmica entre la UVic-UCC i l’Ajuntament de Granollers

Posted by 6 de juny de 2016

UGranollers1El dia 3 de juny vam signar, amb el conseller d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, Jordi Baiget; l’alcalde de Granollers, Josep Mayoral; l’alcaldessa de Vic i presidenta de la Fundació Universitària Balmes, Anna Erra, i jo mateix, el conveni de col·laboració entre la UVic-UCC i l’Ajuntament de Granollers, acte en el qual vaig fer aquest parlament:

Per a la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya, la signatura d’aquest conveni fa que avui sigui un dia molt important. Important perquè la UVic-UCC i l’Ajuntament de Granollers hem arribat a l’acord d’obrir una seu de la Universitat a la ciutat de Granollers. Per al primer curs, 2016-2017, s’impartirà el Grau en Administració i Direcció d’Empreses i el Grau en Màrqueting i Comunicació Empresarial, per a persones que volen combinar els estudis i la seva carrera professional.

Totes dues titulacions s’oferiran en horari de tarda i amb un itinerari modular i amb opcions de semipresencialitat per fer compatible la jornada laboral i la formació. Es tracta d’una oferta especialment atractiva per treballadors o persones joves que treballen els matins i que volen formar-se en titulacions totalment empresarials i corporatives. Amb aquests dous graus la UVic-UCC s’apropa a un públic més específic, de perfil més professional, podríem dir.

UGranollers també oferirà el cicle formatiu de grau superior de Màrqueting i Publicitat en format dual –que vol dir que la meitat de l’horari formatiu es fa en una empresa del sector–, com els altres 4 cicles que imparteix el Campus Professional de la UVic-UCC (que és una de les primeres universitats de l’Estat que ha incorporat la formació professional de grau superior en la seva oferta acadèmica).

També és un dia important pel que significa d’establiment de llaços de col·laboració acadèmica amb una ciutat de la importància demogràfica, del pes empresarial i de la capacitat d’irradiació de Granollers; pel que significa de creixement i de desplegament de la Universitat en el territori; pel que significa de suma d’esforços per avançar cap a una societat del coneixement; pel que significa de reforçament de les relacions amb els municipis de l’eix de la C17, i per les esperances que obre d’un futur d’aproximació i col·laboració entre les ciutats mitjanes de Catalunya que estableixi una xarxa de relacions físiques, culturals, universitàries, empresarials i socials de tota mena que facin realitat la idea de la Catalunya Ciutat més enllà del cap i casal. Continue reading