La UVic-UCC: 20 anys vertebrant el territori

Posted by 18 de gener de 2017
Universitat de Vic

Aquest curs se celebra el 20è aniversari de la Universitat de Vic (avui Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya), aprovada per unanimitat del Parlament de Catalunya el 21 de maig de 1997, 20 anys després d’haver-se reprès els estudis universitaris a Vic amb l’Escola Universitària de Mestres d’Osona.

En aquests 20 anys la Universitat ha estat regida per quatre rectors, Ricard Torrents (1997-2002), David Serrat (2002-2006), Assumpta Fargas (2006-2010) i Jordi Montaña (del 2010 fins a l’actualitat).

El curs 1997-1998 començava amb 3.650 estudiants matriculats i el curs 2016-2017 ha començat amb 7.188 estudiants entre els estudis oficials que ofereix el conjunt de la UVic-UCC, els centres que hi estan vinculats i el Campus Professional.

Una de les fites més importants d’aquests vint anys ha estat la federació entre la Fundació Universitària Balmes, entitat titular de la UVic, i la Fundació Universitària del Bages, per crear la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya amb dos campus, UVic i UManresa.

La federació universitària adopta un model de governança basat en una gestió privada enfocada a l’eficiència en els resultats, compatible amb una ferma vocació de servei públic i un compromís actiu amb el desenvolupament humà de l’entorn, tant en termes socioeconòmics com de qualitat de vida.

El projecte més important que té actualment la UVic-UCC és l’oferta del grau de Medicina per al curs 2017-2018 a través de la Fundació per als Estudis Superiors en Ciències de la Salut.

Inauguració oficial del curs acadèmic 2016-2017

Posted by 2 de novembre de 2016

inaug-curs-16-17El divendres 28 d’octubre vam fer la inauguració oficial del curs universitari amb l’agradable companyia d’Anna Erra, alcaldessa de Vic i presidenta de la Fundació Universitària Balmes, i d’Arcadi Navarro, secretari d’Universitats i Recerca, i de la nostra secretària general, M. Àngels Crusellas.

El meu parlament va ser aquest:

Em plau de ser aquí amb tots vostès per inaugurar un nou curs de la UVic-UCC. Miraré de no fer gaire llarg el meu parlament. Començaré per destacar els aspectes que trobo més rellevants del curs passat, els parlaré dels avenços del projecte de la Facultat de Medicina, dels avenços que hem fet en recerca, captació de talent i internacionalització, i acabaré amb un breu resum dels vint anys de la UVic-UCC que celebrem aquet curs.

Aspectes rellevants del curs passat

D’aquesta primera visió a vol d’ocell em sembla digne de comentar la signatura de la Carta Magna d’Universitats per la qual la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya ja es troba entre les 800 universitats del món que l’han signada. Amb aquest acte la nostra universitat passa a formar part del grup de les universitats d’Europa i del món que han refermat el compromís de vetllar pels principis fonamentals de la universitat com ara la preservació de l’autonomia universitària, la indissociabilitat entre la docència i la recerca, la llibertat de recerca, docència i formació; i, com a dipositària de la tradició humanística europea, la voluntat d’arribar al saber universal gràcies al coneixement recíproc i a la interrelació entre cultures.

La Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya s’ha compromès davant del món, doncs, a implementar les eines necessàries per portar a terme aquests principis fonamentals.

Un altre gran tema del curs va ser l’inici d’impartició del cicle formatiu de Tècnic Superior en Pròtesis Dentals al Campus de Manresa en el marc del Campus Professional de la UVic-UCC. Aquest nou cicle formatiu és el primer que s’ofereix de l’àmbit de les ciències de la salut. A poc a poc el Campus Professional va agafant musculatura i prestigi. Aquest juliol passat es varen graduar els primers 45 estudiants dels centres Kreas d’Olot i Teknós de Vic després de dos anys de formació professional en format dual, combinant l’aprenentatge a l’aula amb l’estada a l’empresa.

Amb aquests primers titulats el Campus Professional agafa velocitat de creuer sense deixar de créixer mesuradament. Si fins a aquest curs era present a les ciutats d’Olot, Vic i Manresa, ara podem celebrar que aquest curs 2016-2017 comença la impartició del cicle formatiu de grau superior en Màrqueting i Publicitat a la ciutat de Granollers –tal com vam anunciar pel juny amb el conseller Baiget en l’acte de signatura del conveni de col·laboració acadèmica entre la UVic-UCC i l’Ajuntament de Granollers per a la impartició de cicles formatius i graus universitaris a la ciutat. Continue reading

Manel Esteller, a la inauguració de la 10a edició de les Tertúlies de Literatura Científica

Posted by 7 de octubre de 2016

manel-estellerEl dia 6 d’octubre, en una Aula Magna plena de joves i en el marc de la inauguració de les Tertúlies de Literatura Científica, vam rebre l’investigador Manel Esteller perquè ens parlés d’epigenètica, en relació amb el seu llibre Aposta per la salut. Esteller és el director del programa d’Epigenètica i Biologia del Càncer de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge i un dels investigadors més reconeguts internacionalment en la lluita contra el càncer

Aquesta era la primera de les sessions que el programa Tertúlies de Literatura Científica de la Facultat de Ciències i Tecnologia de la UVic-UCC ha programat per a aquest curs acadèmic, el de celebració de la seva desena edició, i el més extens de tota la seva trajectòria. Fins al mes d’abril es duran a terme deu conferències adreçades a alumnes d’ensenyament secundari, batxillerat, cicles formatius i primer curs de grau universitari. El 15 de setembre ja va tenir lloc un seminari inicial –en aquest cas adreçat exclusivament a professionals de l’educació– “Llegir a les ciències, llegir científicament”, a càrrec de Jordi Domènech, doctor en Biologia, professor de Ciències a l’Institut de Granollers, formador de professorat al Departament d’Ensenyament i professor associat al Departament de Didàctica de les Matemàtiques i les Ciències Experimentals de la UAB.

Les Tertúlies de Literatura Científica porten, doncs, deu anys fomentant les vocacions científiques entre els estudiants de secundària i batxillerat; deu anys de divulgació de la ciència a través de lectures de novel·les i assaigs que desenvolupen algun tema científic, de converses amb els autors que clarifiquen els dubtes que puguin haver sorgit de les lectures, i que amplien la matèria que s’ha tractat, tant des del punt de vista científic com des del punt de vista literari. Continue reading

Vic connecta tecnologia, salut i benestar social

Posted by 4 de octubre de 2016

jornadesrdi-3bxEls dies 29 i 30 de setembre varen tenir lloc a l’edifici El Sucre de Vic les 6es Jornades TIC-Salut i Social amb més de 450 professionals acreditats, una cinquantena de ponents i 167 comunicacions presentades per abordar els efectes del desenvolupament dels sectors de la salut i del benestar a la societat digital, i l’oportunitat que aquest nou context comporta per avançar cap a una medicina que compti amb la participació d’un pacient cada dia més informat i, per això mateix, més implicat.

Considero molt important que aquests sisenes Jornades de TIC Salut i Social es poguessin fer a Vic aquesta any perquè aquest pot ser l’any en què la implantació del Grau de Medicina a la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya aconsegueixi el vistiplau del Consell Interuniversitari de Catalunya. Espero que d’aquí a pocs dies aquest anunci sigui una realitat efectiva i el curs vinent ja puguem començar d’impartir aquests estudis a la ciutat. Seria una molt bona notícia per a tots.

La tecnologia i la salut en general, però especialment la tecnologia i la medicina, estan fent uns avenços importantíssims, i això només acaba de començar. Com a ciutadà mitjanament informat veig que en aquest àmbit s’avança com mai s’havia vist en la història de la humanitat, i això impressiona i cohibeix una mica, i només te n’alegres quan t’adones que això va a favor nostre, en favor de l’instint vital que a tots ens impulsa. Continue reading

La universitat, la institució més ben valorada

Posted by 31 de agost de 2016

Aèria-Miramarges-1000Per primera vegada apareix la universitat en l’enquesta del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) de la Generalitat de Catalunya. El seu Baròmetre d’Opinió Pública es publica periòdicament i l’última enquesta realitzada entre el 28 de juny i el 13 juliol 2016 dóna una valoració molt positiva de les universitats. De fet, a la pregunta sobre la nota referida al grau de confiança que mereixen diferents institucions en una escala de 0 a 10, on 0 indica confiança nul·la i 10 molta confiança, els enquestats donen la millor nota de totes les institucions a les universitats amb un 6,47. Una de les tres institucions que aproven sobre vint propostes. Les altres dues aprovades són els Mossos d’Esquadra (5,58) i l’ajuntament propi (5,40). Finalment i de forma global, el 80,8% dels enquestats aprova les universitats (només l’11,6% la suspenen), mentre que a la banca, la institució menys valorada (amb una nota de 2,15 sobre 10), la suspèn el 80,4 dels enquestats i l’aprova només el 17,7%.

Això es dóna en un context sociopolític en què el principal problema per al 52,5% dels enquestats, ciutadans espanyols majors de 18 anys i amb residència a Catalunya, és l’atur i la precarietat laboral. L’alta valoració de les universitats reflecteix la realitat que, malgrat l’alt índex d’atur entre els joves, els graduats universitaris tenen un major percentatge d’ocupació a Catalunya, que se situa, segons l’última enquesta de l’INE, en el 82,5%.

L’educació, la cultura i la investigació només representen un problema per al 9,5% de la població malgrat les retallades i ajustos que hi ha hagut els últims deu anys. Això demostra, sense cap dubte, que malgrat tot la institució universitària continua funcionant i que és una institució que compleix amb la seva missió de docència, de recerca, de transferència de coneixement i d’ajuda al desenvolupament social i econòmic de la societat. En paral·lel a la bona valoració de les universitats a Catalunya, segons dades de la Secretaria d’Universitats i Recerca de la Generalitat de Catalunya, en un moment en què baixa la ràtio de població jove de 18 a 24 anys, la matriculació d’estudiants universitaris és la més alta de la història amb una taxa neta del 40% el curs 15-16. Clarament, la universitat és la institució que ofereix millors possibilitats als nostres joves i a la societat en general, d’aquí el seus alts nivells de reconeixement i valoració. Continue reading