Prevalença de la Violència Interpersonal contra la Infància i l’Adolescència a l’esport

Publicat per 18 de novembre de 2021

Projecte europeu CASES: La violència contra menors en el món de l’esport

En els últims anys s’ha prestat una atenció sense precedents a l’abús de nens, nenes i adolescents en l’esport. Les respostes estratègiques són fonamentals i han de basar-se en proves sòlides sobre la magnitud i naturalesa d’aquests abusos. El projecte “Child Abuse in Sport – European Statistics” (CASES) està dissenyat per donar suport a aquest esforç.

La pregunta d’investigació que va regir el desenvolupament del projecte va ser:
Quina és la prevalença de la violència interpersonal contra nens, nenes i adolescents (IVAC) que practiquen esport organitzat, en l’esport i fora d’aquest?

El qüestionari que es va elaborar estava dirigit a adults i preguntava per les seves experiències en l’esport organitzat quan eren nens, nenes i adolescents (abans dels 18 anys). Una mostra total de 1472 persones (de 18 a 30 anys), va participar en l’estudi a Espanya.

A continuació es presenten l’informe complet de CASES España: Spain_Report i també un resum d’aquest amb els resultats més rellevants: Factsheet_ CATALÀ Factsheet_CASTELLÀ Factsheet1_ANGLÈS

Finalment, el poster resum de CASES España: Spain_POSTER

Les organitzacions esportives poden utilitzar les conclusions del projecte CASES per corroborar i desenvolupar les mesures necessàries per protegir a la infància i l’adolescència en l’esport.  A continuació oferim algunes recomenacions basades en els resultats per orientar la protecció de la infància i l’adolescència a l’esport:

FactsheetRecomendaciones_CASTELLÀ

Per a més informació i altres documents s’adjunta la presentació dels resultats del projecte CASES i l’enllaç de la Jornada que va tenir lloc el 18 de novembre de 2021:

Presentació del projecte CASES: Presentación CASES

Enllaç de la jornada: La violencia contra menores en el deporte UVic-UCC

L’esport reacciona contra l’abús i l’assetjament sexual a l’esport

Publicat per 5 de juliol de 2019

Per primera vegada a l’estat espanyol, des del GREAF juntament amb la Fundació Vicki Bernadet i amb el suport del Consell Català de l’Esport, s’ofereix un taller sobre com prevenir, detectar i actuar en els casos de violència sexual a l’esport

 

A l’any 2014 dins del Programa de subvencions per a la realització de treballs d’investigació en l’àmbit de les ciències de l’esport del Consell Català de l’Esport, es va aconseguir suport econòmic per realitzar la recerca Prevenció de les violències sexualitzades a l’esport (Memòria GREAF – CCE 2014). Es basava principalment en la creació d’un taller de 2 hores amb activitats eminentment interactives on prevalia les veus dels i les participants, una quarantena de joves (18-30 anys) tècnics i/o esportistes. A petició dels i les participants es va confeccionar un altre projecte de recerca basat en 8 hores de taller per incloure eines pràctiques de detecció i actuació enfront de casos de violència sexual a l’esport i testimonis directes de supervivents de la violència sexual a l’esport.

A l’any 2015 i dins del Programa de subvencions per a la realització de treballs d’investigació en l’àmbit de les ciències de l’esport del Consell Català de l’Esport, se li concedeix al GREAF una subvenció per crear aquest taller que ha comptat amb l’expertesa de la psicòloga Pilar Polo de la Fundació Vicki Bernadet. El  taller va tenir una durada de 4 sessions de dues hores cada una hi van participar una vintena d’entrenadors i entrenadores d’esports diversos com bàsquet, gimnàstica, natació i patinatge. L’edat dels que hi van participar va estar entre 21 i 30 anys. El taller per prevenir, detectar i actuar enfront de casos d’assetjament i/o abús sexuals que es puguin presentar a les entitats esportives era eminentment interactiu i pràctic (Memòria GREAF – CCE 2015). Com a part d‘aquest taller els i les assistents amb el suport de UMedia de la UVic-UCC van realitzar un audiovisual per a conscienciar i reaccionar davant de la violència sexual i de gènere a l’esport. L’estrena de l’audiovisual es va fer el 25 de novembre de 2015 amb motiu del dia internacional contra la violència de gènere. A més a més, l’Escola Catalana de l’Esport va incloure aquest taller en el Pla de Formació dins la seva oferta formativa per l’any 2015, en el marc de les accions previstes en el Programa Dones i Esports.

“L’esport reacciona” és el resultat final del treball realitzat durant el taller.

El GREAF és membre d’un projecte europeu Erasmus+

Publicat per 22 de juny de 2016

VOICE FOR TRUTH AND DIGNITY
Combatim la violència sexual en l’esport europeu a través de les veus de les persones afectades

 

Al 2014 la Unió Europea va reconèixer que “la violència de gènere a l’esport, especialment l’assatjament i l’abús sexual de menors, és un problema significatiu que requereix de més investigació”.  El projecte VOICE respon a aquesta crida. El centre del projecte es troba recollint les veus de persones afectades per assetjament i violència sexual a l’esport, per promoure el canvi i transformació social.

Són 8 les universitats de 8 països europeus diferents que participen en el projecte VOICE: Edge Hill University, University of Ljubljana, University of Southern Denmark, University of Debrecen, University of Vienna, University of Antwerp & Thomas More University College, Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya.

Ja està publicat el vídeo de presentació del projecte i la pàgina web.

*Compartim el flyer informatiu

VOICE