Els darrers han estat dies molt intensos i positius per a la universitat, que s’ha mobilitzat intensament amb la visita de l’ara ja Dr. Martin Dougiamas. Des de Diversity ens sentim privilegiats per haver pogut aportar el nostre gra de sorra al desenvolupament de la iniciativa i emocionats perquè tot plegat ha sortit molt bé. El primer que cal fer, en aquest sentit, és mostrar agraïment a tothom qui ha col·laborat en l’organització (deixeu-nos, però, esmentar de manera molt especial a Richard Samson i Elena Molina, de la Unitat de Suport a la Docència, i a Pere Quer, vicerector d’Ordenació Acadèmica; és amb ells que hem treballat de manera més estreta).

Richard Samson, Javier Leiva i Elena Molina

És ben coneguda la talla de Dougiamas als mons de l’educació i del programari lliure, però cal dir que aquests dies en Martin ha demostrat que la persona és fins i tot capaç de millorar el seu personatge: és un home senzill i proper però profund en el pensament, que domina tant la visió general com els detalls més concrets relacionats amb Moodle i el món de les plataformes educatives. El reconeixement és, doncs, molt merescut, i al mateix temps posiciona la UVic-UCC com una universitat que aposta per ser capdavantera en l’aprofitament de la tecnologia per ser millor i més competitiva en el món de l’educació superior.

Aquesta nota, però, no aspira a ser una anàlisi de fons sobre aquesta qüestió sino una mena de crònica de les activitats d’aquests dies. Som-hi, doncs:

Prèvia: la campanya Thanks, Martin!

Ja ha estat abastament explicada la campanya Thanks, Martin! (articles del blog sobre el tema), i per tant no cal fer repeticions innecessàries, però sí que és important destacar la importància que ha tingut principalment des de dos punts de vista:

  • Ha ajudat a vertebrar una proposta que anava molt més enllà de la investidura del doctorat honoris causa i que s’ha acabat concretant en altres tres activitats on la UVic-UCC ha tingut protagonisme (principal, gairebé sempre) i una altra on ha participat com a convidada.
  • Ha obert la iniciativa a la comunitat, convidant a la implicació a diferents nivells d’altres persones i institucions (incloses universitats).

Per tant, Thanks, Martin! ha estat una peça clau per a projectar la iniciativa de la nostra universitat molt més enllà de la seva pròpia dimensió particular.

Thanks, Martin!

Breu cronologia

Actes al Departament d’Ensenyament

Les activitats públiques van començar al Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya. Allà, Martin va ser rebut per Meritxell Ruiz, consellera, i per Jordi Montaña, rector de la nostra universitat. Després de la recepció es va celebrar una roda de premsa en la qual la consellera va anunciar un acord entre Moodle, el Departament i la pròpia UVic-UCC (a través de Diversity) per treballar en la millora de les competències bàsiques.

Roda de premsa

 

Acabada la roda de premsa, va tenir lloc al mateix departament una productiva sessió d’intercanvi d’idees i dubtes al voltant de Moodle. Els assistents eren en general administradors i desenvolupadors de Moodle.

Departament dEnsenyament

Departament dEnsenyament

Activitat conjunta UVic-UCC i UPC

Aquesta sessió es va desenvolupar al Campus Nord de la UPC i va girar a l’entorn de dos eixos principals:

La complementarietat dels dos temes va permetre enfocar molt bé el que es pot esperar de Moodle els propers anys. No només els assistents van poder fer-se una idea molt específica de la direcció en què s’està treballant per seguir desenvolupant aquest programari, sino que va quedar molt clar que hi ha dos temes clau que s’estan treballant molt bé:

      • L’assegurament de que els nous desenvolupaments es fan en la direcció adequada.
      • L’assegurament del finançament necessari per tal que aquests desenvolupaments estiguin garantits.

Aquesta sessió va ser portada a terme pel propi Martin Dougiamas i per Steve Powell, membre del Comitè de Govern de la Moodle Users Association.

Sessió UVic-UCC + UPC

Martin Dougiamas a la Sessió UVic-UCC + UPC

Steve Powell a la Sessió UVic-UCC + UPC

Cerimònia d’investidura del doctorat honoris causa

Aquest va ser l’acte més important i emotiu i es va portar a terme a l’aula magna de la UVic-UCC, plena a vessar d’autoritats, doctors i membres de la comunitat universitària.

L’apadrinament del doctorand el va fer el Pere Quer, vicerector d’Ordenació Acadèmica, que va explicar les raons que portaven la universitat a atorgar el doctorat a Dougiamas i va fixar la posició que la UVic-UCC ha de tenir davant la relació entre l’educació i la tecnologia tenint en compte els reptes actuals de l’aprenentatge i del futur de l’educació superior.

Pere Quer

Seguidament Richard Samson i Marcos Cánovas van fer la laudatio, en la qual van compartir amb els presents la história de Moodle i la de Martin, aconseguint que l’audiència prengués plena consciència de la dimensió humana i professional del doctorand.

Richard Samson i Marcos Cánovas

Després de Samson i Cánovas es va fer efectiva la investidura, que va atorgar el rector, i el ja doctor Dougiamas va pronunciar el seu discurs d’acceptació. Va parlar d’ell mateix i de l’agraïment que sentia pel reconeixement, però també va voler deixar clar que de manera simbòlica volia repartir aquest reconeixement entre tota la comunitat de Moodle.

Doctor honoris causa

A continuació, Javier Leiva va explicar breument en què havia consistit Thanks, Martin! i va resumir els principals valors que la comunitat atribueix a Moodle i a Martin. Abans d’acabar, va projectar un video que resumia en forma de collage els testimonis més rellevants:

La cerimònia va acabar amb alguns parlaments institucionals i la cloenda del rector, i seguidament es va passar a una celebració més informal consistent en un piscolabis amb cava i mojitos (la beguda oficial de Moodle). En aquest espai, els Emboirats van obsequiar el nou doctor amb una torre humana.

Cerimònia doctorat honoris causa

Mojitos

Sessió amb estudiants i professors

Després d’un dinar amb Martin, la tarda va acabar amb una bonica activitat en la que el nou doctor va compartir amb més d’un centenar d’estudiants i alguns professors (majoritàriament de centres de secundària) la seva apassionant història vital (una infantesa al desert d’Austràlia estudiant a distància, una passió des de sempre per la programació, la necessitat de donar resposta a les mancances que a l’inici de la seva vida professional detectava en la tecnologia educativa, etc.). En acabar la seva presentació, els assistents van poder fer-li diverses preguntes relacionades amb la seva vida, amb Moodle i amb el món de l’educació.

Sessió amb centres de secundària

Trobada a l’Àrea TIC

Les activitats oficials ja havien arribat al final, però Martin Dougiamas va mostrar agraïment i implicació amb la seva nova universitat oferint una sessió de treball a l’Àrea TIC. Aquesta trobada es va realitzar divendres, just abans de que Martin marxés cap al seu país, i va consistir en un ric intercanvi d’opinions, dubtes, suggeriments… que certament seran de molta utilitat per a millorar la utilització de Moodle a la UVic-UCC (i també, cal dir-ho, el mateix Martin es va emportar algunes anotacions que podran ser d’utilitat per als desenvolupadors del programari).

Àrea TIC

Més enllà de les activitats oficials

A banda de les activitats públiques, com és natural hi ha hagut força moments intermedis en els que calia acompanyar a Martin: desplaçaments, àpats… Ha estat un veritable plaer tenir l’oportunitat de viure aquests moments i poder conèixer de prop la qualitat humana de Martin Dougiamas… i també del representant de la Moodle Users Association, Steve Powell. Steve tenia menys protagonisme en tot plegat, però ha demostrat ser també una persona excel·lent. Adicionalment, creiem que la seva presència ha estat una gran aportació pel que havia de ser nou doctor honoris causa de la nostra universitat, que en certa manera s’hi ha sentit molt ben acompanyat.

Dinar

Plaça Major

Encara que potser a un nivell una mica menys íntim, també ens va semblar molt important establir un espai de contacte directe entre els assistents a les activitats que més propers es poguessin sentir a la figura de Martin. Per això vam crear i oferir a tots els inscrits un grup de Telegram on compartir fotografies o recursos d’interès, on organitzar-se en els marges de les activitats (dinars, trobades informals…). El grup va comptar amb gairebé una trentena de membres i va funcionar molt bé, fins al punt que s’hi va acabar apuntant (i compartint fotografies i comentaris) el mateix Martin.

Telegram

Repercussió als mitjans

Al llarg d’aquests dies els mitjans de comunicació han fet entrevistes a Martin i també han publicat notes relatant algunes de les activitats realitzades o fent-se ressò de les seves declaracions a la roda de premsa. Hem recopilat algunes d’aquestes publicacions a una llibreta pública d’Evernote.

Fotografies

Durant aquests dies hem anat alimentant un àlbum compartit de Google Photos. La iniciativa va partir de Diversity, però hi han col·laborat altres participants de manera directa (pujant fotos) o indirecta (donant permís perquè compartíssim les que es publicaven a través del grup de Telegram).

A banda d’aquest àlbum i de les nombroses imatges que han compartit diversos usuaris a través de Twitter, destaquem l’àlbum de la cerimònia de dijous que s’ha publicat a l’espai Flickr de la UVic-UCC i la galeria d’imatges publicada per Osona.com.

Crèdits

Les imatges que s’han utilitzat en aquesta nota són de diversos autors:

  • Pròpies (Javier Leiva Aguilera)
  • Richard Samson i Elena Molina
  • Martin Dougiamas
  • Integrants del grup de Telegram
  • Uvic-UCC
  • Adrià Costa Rifà

Agraïm als autors de les imatges que no són pròpies. Si per a alguna de les fotografies no tenim el permís de publicació, només cal que es posin en contacte amb nosaltres i la retirarem.